Technische Ambachtenmarkt tijdens Westlandse Molendagen 29 juni 24

Bij De Roos in Delft is er op 29 juni, de Westlandse Molendag, van 9 tot 15 uur een Technische Ambachtenmarkt waar bezoekers kunnen kennismaken met oude technieken en ambachten die onze molen laten functioneren. Weet u welkom!
De Westlandse Molendag is voor iedereen die van fietsen, molens en het Hollandse landschap houdt, een uitgelezen aanleiding om op pad te gaan. Op zaterdag 29 juni kan er vanaf 9 uur bij elk van de deelnemende molens in het Westland een fietsroute opgehaald worden. Bij voldoende wind zijn alle molens in bedrijf.

Deelnemers van de Ambachtenmarkt bij molen de Roos zijn molenmaker Verbij uit Hoogmade, Schols en ’t Hart Natuursteen, museum De Timmerschuur uit De Lier en imker Arthur Bosscher. Alle vier laten zij zien op welke manier hun techniek en kennis bijdraagt om molen de Roos te laten draaien.

Wieken, stenen, hijsmateriaal en was
De firma Verbij uit Hoogmade bouwt en herstelt molens door heel Nederland en ver daarbuiten. Voor de Roos maakte dit bedrijf anderhalf jaar geleden de nieuwe wieken.
Het Delftse natuursteenbedrijf Schols en ’t Hart maakt onder andere halslagers en penstenen. De bovenas van molen de Roos draait hierop.
Museum De Timmerschuur zal demonstraties geven met katrollen en andere hijsmaterialen. Bovendien laten de mensen van het museum zien hoe vroeger molens en andere grote bouwwerken tot stand kwamen. Denk behalve aan molens ook aan kerken en boerderijen.
De was van de bijen van imker Arthur Bosscher, tot slot, gebruiken we in de molen op de kammen en staven.
Heel leuk om weer wat meer te weten te komen over de techniek van de molen.

Meer informatie over de Westlandse Molendag