De Blauwe Steen moet weer malen

Update 14/4: het doel is gehaald. Fantastisch nieuws natuurlijk. Bedankt iedereen voor de bijdragen. Mocht je nog willen doneren, dat kan natuurlijk. De extra donaties besteden we aan het restaureren van een buil.

Ik zie je nu denken: “een buil?”. We leggen het even uit. Met het koppel blauwe stenen malen we straks een nog mooiere zak volkorenmeel dan we nu al doen. En van volkorenmeel kan je prachtig brood bakken. Maar soms wil je ook een wit brood maken,  een luchtige cake of een lekkere zoete bolus. Daarvoor gebruik je tarwebloem. Een buil wordt in de molen gebruikt om van volkorenmeel bloem te maken. En het werkwoord is dan builen. Dat doen we nu met een kleine moderne buil. Vroeger zat er trouwens net zo’n buil in de Roos, dat weten we uit oude tekeningen van van dhr Brons uit 1922.

Afgelopen jaar hebben we een zo’n oude buil op de kop getikt.  Met het plan die helemaal te restaureren. Veel doen onze vrijwilligers zelf, maar sommige materialen moeten we nieuw kopen: nieuw gaas,  aandrijfriemen en timmerwerk bijvoorbeeld.




                                                                   – – – – – – – – –

Oorspronkelijk bericht:

Molen de Roos staat in het hart van de Delftse Spoorzone. Bij de bouw van de spoortunnel werd de molen opgetild en deed men een bijzondere ontdekking: onder de molen lagen twee molenstenen die ooit op de molen maalden.

Molen de Roos wil deze stenen weer laten malen om aan de toegenomen vraag van ambachtelijk molenmeel te voldoen. De molenstenen zijn 175 jaar geleden gemaakt van basaltlava uit de Eiffel en hebben een blauwe gloed, vandaar de naam “Blauwe Steen”. De stenen moeten gerestaureerd, ‘gescherpt’, vervoerd en geplaatst worden. Samen vormen ze dan een oud en ook weer nieuw “maalkoppel”.

Doe je ook mee en help je mee de Blauwe Steen weer te laten malen bij Molen de Roos?

Via het Molenfonds kan je makkelijk doneren. We doen natuurlijk graag iets terug als tegenprestatie! Zo houd je er ook nog wat leuks aan over.

Voor bijvoorbeeld 10 euro ontvang je een kleine Delftse molensteen. Voor 15 euro haal je een zakje Delftse pannenkoekenmix op. Wil je je liever voor altijd verbinden aan de molen? Laat dan je naam op het nostalgische bestelbord zetten waar vroeger de bestellingen werden genoteerd. We geven dat bord een mooie plaats bij de Blauwe Steen. Je kan ook kans maken op 1 van de 8 tickets voor de online bakworkshop van Heel Holland Bakt finalist Thijs.

Kijk voor alle tegenprestaties en doe je donatie op molenfonds.nl/delft

De geschiedenis van de blauwe stenen van molen “De Roos”

Sinds 1679 siert onze Roos de stad Delft. De molen maalde graan voor de bewoners van de stad, waar de bakkers brood van bakten. Hiervoor had de molen vier koppels stenen op de vijfde zolder liggen. In 1926 verkocht de toenmalige eigenaar Klaas van Rhijn de molen aan de Hollandsche Molen. Na het overlijden van Klaas van Rhijn ging de vereniging op zoek naar een nieuwe huurder voor “De Roos”. Die werd gevonden in de familie de Vreede, hij was de molenaar van de “Groenmolen” welke moest verdwijnen voor de aanleg van de tram.

Met de Vreede als nieuwe huurder van de molen, werd de inrichting van de molen drastisch veranderd. De eerder genoemde vier koppels en vijfde zolder verdwenen uit de molen. Die maakte plaats voor twee silo’s en een maalstoel op de vierde zolder, met twee koppels stenen die geschikt waren om veevoer mee te malen. Op de begane grond kwam een maalstoel, ook met stenen die aangedreven werden door een dieselmotor. De molen maalde dus niet meer voor de Delftse bakkers.

Dit bleef zo tot de aanleg van de spoortunnel. Hiervoor moest de molen van een nieuwe fundering worden voorzien, daar deze op de tunnel kwam te staan. Alle grond onder de molen moest worden verwijderd en daarbij kwamen drie stenen tevoorschijn. Één was er kapot en is in de bestrating aan de noorderkant opgenomen. De andere twee zogenaamde ‘blauwe lopers’ zijn nog van voldoende kwaliteit om deze weer in de molen te kunnen gebruiken.

Waar kwamen deze stenen vandaan? Wel, uit de Duitse Eifel bij de plaats Mayen. Daar werd al in de tijd van de Romeinen in steengroeve stenen gedolven. Met een steenkraan welke nog steeds de oevers van de Rhijn siert bij Andernach, kwamen de stenen met schepen naar Nederland. Zo ook onze gevonden stenen van “De Roos”.

 Sinds de molen weer maalt voor de Delftse bakkers en thuisbakkers, is bij de molenaars de wens ontstaan om de gevonden stenen weer hun plek terug te geven in de molen. De stenen zijn beter geschikt om tarwe te malen dan de huidige kunststenen.

Wat moet hiervoor gebeuren?  Van de bestaande loper moet er één vermaakt worden tot ligger, dit is de onderste steen. De loper moet voorzien worden van een nieuw scherpsel, balanceer bussen en rvs-stalenbanden. Ook de maalstoel dient aangepast te worden en plaatst de molenmaker het koppel op de maalstoel.

Als dit allemaal met elkaar, voor elkaar komt. Maalt “De Roos “na 94 jaar weer met een blauwe koppelsteen, op de Delftse wind, meel voor de inwoners van onze stad Delft.

Helpt u mee? “De Roos” een blauwtje te laten lopen?

Molenaars en Gidsen van uw molen “De Roos”.